Verschillende dikte sweaters

Wat zegt het aantal grams over de kwaliteit van werkkleding

Bij werkkleding wordt altijd het aantal grams benoemd, vaak aangegeven met g/m2. Maar wat houdt het aantal g/m2 in? En waarom wordt het aantal grams bij werkkleding benoemd? In dit blog gaan we je duidelijk uitleggen wat het exact inhoudt. Zo zorgen wij ervoor dat jij een stof uitzoekt die bij jouw wensen en werkzaamheden past!

Wat zegt het aantal g/m2?
Het aantal gram per m2 is simpelweg het gewicht van het doek per vierkante meter. Als jij dus een shirt hebt van 180 g/m2, weegt één vierkante meter stof van het betreffende shirt 180 gram. Hoe dikker de stof, hoe zwaarder het werkkledingstuk wordt. Dit zorgt uiteindelijk weer voor een hoger aantal g/m2.

Betere kwaliteit?
Het aantal g/m2 per vierkante meter is dus letterlijk het gewicht van één vierkante meter stof die wordt gebruikt voor het werkkledingstuk. Hoe hoger het aantal grams, hoe dikker en vaak ook hoe stugger de stof wordt. Stel dat jij een werkshirt van 150 g/m2 hebt, zal deze minder dik en zwaar zijn dan een shirt van 200 g/m2.

Maar is een hoog g/m2 beter? Dit ligt geheel aan de werkzaamheden die je doet. Maar ook de temperatuur speelt een belangrijke rol…

Wanneer kies je voor een hoger of lager g/m2 werkkledingstuk?
We hebben het er net al over gehad dat werkkleding met een hogere g/m2 zwaarder en dikker is. Voor zwaardere werkzaamheden en bij kouder weer is een werkkleding met een hoge g/m2 aan te raden. De dikkere stof houdt je beter warm en is beter bestand tegen slijtage. Zodra het warmer weer wordt, of er lichtere werkzaamheden mee verricht worden, kun je beter gaan voor een laag g/m2. De stof is dunner en dus luchtiger, wel is deze dus minder bestand tegen slijtage.

Hieronder een mooi voorbeeld waarbij je op het eerste oog het verschil tussen de twee producten niet goed ziet.

polosweater grijs  polosweater grijs

Toch zit er wel degelijk verschil in de stof van de verschillende producten. Helemaal als je het verschil in het echt kunt voelen. Aangezien je de producten vanaf de webshop niet kunt voelen, kunnen we de dikte aantonen door onderstaande foto’s. De polosweater is 300 g/m2 terwijl het poloshirt 240 g/m2 is. De polosweater is erg dik en is echt geschikt voor in de winter. Terwijl het poloshirt een stuk dunner en luchtiger is, en dus ook geschikt voor warmere temperaturen. 

kwaliteit werkkleding

Werkbroeken
Bij werkbroeken is het aantal g/m2 erg van belang, ook hier speelt de dikte weer een belangrijke rol. Luchtige werkbroeken zijn vaak tussen de 240 en 280 g/m2. Dit zijn vaak service werkbroeken die een hoog draagcomfort hebben.

Er zijn ook lichtere werkbroeken die wel op de kritieke plekken een andere stof gebruiken. Denk hierbij aan Cordura waar onder andere veel kniezakken van zijn gemaakt. Een mooi voorbeeld hiervan is de Dassy Dynax een 245 g/m2 werkbroek die verstevigde kniezakken heeft. Zo heb je het draagcomfort van een lichte werkbroek en is deze verduurzaamd door op kritieke plekken een andere stof (Cordura) te gebruiken.

In koudere omstandigheden of bij werkzaamheden waarbij een werkbroek het zwaar te verduren krijgt, is het aan te raden om een werkbroek met meer g/m2 stof te kiezen. Als je hier naar opzoek bent, adviseren wij een werkbroek boven de 300 g/m2 te zoeken. Naast dat de werkbroek je goed warm houdt, biedt het een uitstekende bescherming en kan de stof veel verdragen. Deze werkbroeken zijn vaak erg slijtvast.

Een zwaardere werkbroek betekent niet dat het draagcomfort vele malen minder wordt. Éen van de meest verkochte werkbroeken is de Blaklader Baggy Stretch 1991-1141. Deze werkbroek van 340 g/m2 stof is een mooi voorbeeld dat een relatief zware werkbroek erg comfortabel kan zijn. Toch kan het nog veel steviger en zwaarder dan de Blaklader werkbroek. Zo is de Spijkerbroek Pelle van Brams Paris gemaakt van 380 g/m2 stof. Dit maakt de laatstgenoemde broek erg slijtvast en duurzaam!

Heb jij je keuze kunnen maken?
We hebben in dit artikel uitgelegd wat g/m2 precies is en wat de kenmerken zijn van een zwaardere en een minder zwaar werkkledingstuk. Uiteindelijk komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur en de werkzaamheden die je doet. Twijfel je en vind je het nog moeilijk vinden om een keuze te maken? Dan kun je contact met ons opnemen, we helpen je hier graag in verder!

Terug naar blog