In onze vorige blogs hebben wij veel verteld over RWS hoge zichtbaarheids werkkleding. Zo zijn de verschillende klassen en het combineren van RWS werkkleding al voorbij gekomen. Maar hoe zit het met het bedrukken van RWS werkkleding? Voor veel bedrijven zijn de eisen, die Rijkswaterstaat stelt met betrekking tot het bedrukken van werkkleding, onduidelijk. Met dit blog willen we daar verandering in brengen!
We willen je graag informeren over de kleine lettertjes die binnen de RWS eisen vallen. Hiermee hopen wij dat je op basis van deze informatie een bewuste keuze kan maken.
Wat zijn de 4 regels voor het bedrukken van RWS veiligheidskleding?
Voor het bedrukken op RWS veiligheidskleding gelden bepaalde regels. Hieronder hebben wij een aantal van de meest opvallende en voorkomende regels kort samengevat:
1. Er mag maar één bedrukking per kant toegevoegd worden aan de RWS werkkleding (voor- en achterkant)
2. Bedrukkingen op RWS werkkleding mogen maar één bepaalde afmeting hebben, zowel op de voor- als achterkant (dit verschilt per kant)
3. Bedrukkingen mogen de reflecterende strepen van de RWS werkkleding niet overschrijden/onderbreken
4. Bedrukkingen mogen niet zomaar in elke kleur bedrukt worden (er is één kleur niet toegestaan!) Lees er hieronder meer over!
Reflecterende toevoegingen aan RWS werkkleding
Veel bedrijven kiezen reflecterend materiaal als toevoeging. Denk aan een stuk tekst in reflecterend materiaal, maar ook aan bijvoorbeeld een logo. Een zeer logische gedachte dat mooi aansluit op de reflecterende RWS lijnen. Helaas mogen er naast deze reflecterende RWS lijnen geen reflecterende toevoegingen worden gedaan aan RWS werkkleding.
Afmetingen van bedrukkingen
Wat we erg vaak zien en wat eerder al is benoemd, zijn de afmetingen van de bedrukkingen op RWS werkkleding. Dit geldt voor zowel borst- als rugbedrukkingen. Er zijn bepaalde formaten die volgens de RWS eisen niet overschreden mogen worden. Voor meer informatie en advies over bedrukkingen op RWS werkkleding, kun je contact opnemen met één van onze specialisten. Wij geven vrijblijvend advies over dit onderwerp.
* Deze blog is geschreven op 29 maart 2020, wij raden aan om de regels goed na te vragen bij je werkgever of na te gaan op de site van de overheid. Aan de inhoud van deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.