In ons vorige blog hebben wij uitgelegd dat er binnen de Europees gestelde hoge zichtbaarheids normering (EN 20471) verschillende klassen zijn. Werk je langs rijks- en of spoorwegen? Dan is de hoge zichtbaarheids kleding zelfs verplicht om aan de aanvullende RWS eisen te voldoen. Toch is het dragen van een enkel RWS kledingstuk niet altijd voldoende. In dit blog vertellen wij hoe jij RWS werkkleding kan combineren om aan de RWS eisen te voldoen. Dit heeft namelijk alles te maken met de klassen uit de EN 20471 normering!
De verschillende klassen
De verschillende klassen binnen de EN ISO 20471 normering (1 t/m 3) bepalen de hoogte van de zichtbaarheid van de werkkleding. Qua zichtbaarheid is klasse 1 het laagst en klasse 3 het hoogst zichtbaar. Rijkswaterstaat heeft besloten dat alleen producten die binnen klasse 2 of 3 vallen, voldoende zijn om langs rijks- en of spoorwegen te dragen. Zoals in ons vorige blog uitgelegd, bepaalt de oppervlakte van het fluorescerend oranje en de oppervlakte van het reflecterende materiaal in welke klasse een RWS kledingstuk valt.
Let op; naast de EN ISO 20471 normering moet het product dus ook aan de RWS eisen voldoen!
TIP! Mocht je willen weten binnen welke klasse een product valt? Aan de hand van het label aan de binnenzijde kun je achterhalen of een product aan de EN ISO 20471 norm voldoet. Achter deze normering staat ook klasse 1, 2 of 3. Dit laatste geeft aan in welke klasse zichtbaarheid het kledingstuk voldoet.
Wanneer voldoet welke zichtbaarheidsklasse?
Bij dag en (onder de voorwaarde van) helder weer, is een RWS kledingstuk die in klasse 2 valt met een EN 20471 normering al voldoende. Door het daglicht en het dragen van een RWS kledingstuk uit klasse 2, ben je volgens Rijkswaterstaat voldoende zichtbaar en mag je werkzaamheden op of langs de rijks- en/of spoorwegen uitvoeren.
In het donker of bij slechtere zichtbaarheid (denk aan mist) worden de RWS eisen strenger. Vanaf dat moment is een kledingstuk uit klasse 3 verplicht. Een kledingstuk uit klasse 3 moet, ondanks het weer of het ontbreken van daglicht, ervoor zorgen dat jij en je werknemers voldoende zichtbaar zijn.
Het combineren van RWS kledingstukken
Ondanks het ontbreken van een klasse 3 genormeerd kledingstuk, kan je alsnog als persoon voldoende genormeerd zijn en in klasse 3 terechtkomen. Dit kan dus door verschillende klasse 2 kledingstukken te combineren met elkaar.
Een voorbeeld: als jij een broek RWS (klasse 2) en een poloshirt RWS (klasse 2) combineert en de minimale oppervlakte voor klasse 3 behaald, dan ben je volgens Rijkswaterstaat voldoende zichtbaar en val je als persoon in klasse 3.
Er zijn wel wat haken en ogen aan het optellen van verschillende RWS kledingstukken. Wil je zeker zijn van je zaak? Neem dan contact op.
De praktijk
In de praktijk zijn weinig mensen bezig met welke klassen ze behalen. De reden hiervoor is dat ze simpelweg altijd genoeg RWS kledingstukken aan hebben. Je moet onthouden dat de RWS kleding voor je eigen veiligheid is. Zo dragen mensen vaak naast een klasse 3 genormeerde jas, ook nog een klasse 2 werkbroek terwijl dit niet verplicht is. Voor weg- en spoorwerkzaamheden waar de RWS norm verplicht is, adviseren wij om voor een volledige RWS outfit te gaan. Dit is ook wat we in de praktijk veel tegenkomen. Dit zorgt niet alleen voor je veiligheid, maar dus ook voor uniformiteit!
EXTRA: De kleine lettertjes van Rijkswaterstaat
Als je als wegwerker of als bedrijf je aan de kleine lettertjes wilt houden, is het verplicht om de RWS werkkleding dicht te dragen. Dit betekent dat je jas helemaal tot bovenaan dichtgeritst moet zijn. Dit kan erg irriterend werken, maar gelukkig is er genoeg RWS kleding met kinbescherming. Wil je graag een flyer ontvangen? Neem dan contact op.
Bedrukken van RWS werkkleding
Nu we het over kleine lettertjes hebben, willen we je graag meenemen in de regels omtrent het bedrukken van RWS werkkleding. Veel bedrijven worden hierin niet voldoende geïnformeerd. In ons volgende blog vertellen wij alles over het bedrukken van RWS werkkleding.
* Deze blog is geschreven op 27 maart 2020, wij raden aan om de regels goed na te vragen bij je werkgever of na te gaan op de site van de overheid. Aan de inhoud van deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.